De viktigaste byggstenarna när vi lär oss ett nytt språk

Kommunikation är A och O. Det är ju därför vi vill lära oss ett språk, för att förstå och bli förstådda. Prata därför så mycket som möjligt: med mig, någon i din närhet, katten eller dig själv. Säg t.ex. högt för dig själv vad du gör när du gör det. Att uttala orden är en stor skillnad mot att skapa perfekta meningar inne i huvudet. När orden inte räcker till, vrid och vänd på tankarna, formulera dig på ett annat sätt – det viktiga är att du pratar!

Lyssna! Internet (t.ex. Spotify och Youtube) är en oändlig källa för detta ändamål. Lyssna på musik eller radio för att höra språket. Du kan även översätta låttexter och lyssna om och om igen och på så sätt få många ord ”gratis” levererade till din vokabulär. Många låtar finns redan med översättning på nätet. Sätt i hörlurarna och gå ut en promenad med musik du gillar i öronen. Detta istället för att ”traggla glosor i skolbänken”. Sidor eller appar med spanska radiokanaler finns på nätet eller att ladda ner. På t.ex. Storytel hittar du även barnböcker att lyssna på - att få ett sammanhang och en historia hjälper oss mycket i förståelsen.

Titta på teveprogram, film och serier. Vi både förstår och lär oss mycket av att ta del av en kontext. Med en historia, kroppsspråk och gester blir språket tydligare. Ord och fraser upprepas och du lär dig i vilka sammanhang de används. Titta på film och serier med eller utan undertexter.

Läs! Att se det skrivna ordet hjälper många i lärandeprocessen. Försök att få ett flyt i läsningen, slå endast upp de ord som du verkligen behöver för att förstå handlingen. Ett tips är att välja en bok som du redan har läst på svenska. Sätt upp postit-lappar i ditt hem för att lära dig substantiv. T.ex el sofá, la cama, la tele, los cubiertos etc. När du sett orden flera gånger om dagen i X antal veckor har din hjärna garanterat snappat upp dom.

Jag tipsar gärna om spansk musik, filmer, serier och sidor på nätet som jag tror kan främja ditt lärande. Jag försöker hitta det som passar dig bäst och som just du gillar!

 

Upplägg

Vi ses 1 timme / vecka via skype eller facetime. Varje gång fokuserar vi på kommunikation där du får prata fritt utifrån ett förbestämt ämne. Vi går även igenom förra veckans skrivuppgift, frågor och funderingar samt veckans nya utmaning och nästa skrivuppgift. Du får alltid komma med önskemål och förslag. Coachtimmarna ska kännas personliga och roliga samt anpassade efter dina behov och intressen.

Du kan när som helst under veckan skicka mig ett whatsapp eller ett sms för enklare frågor gällande språket. Jag svarar så fort jag har möjlighet.

Du behöver: Word, skype/facetime

Bra att ha: Spotify, Netflix

Kostnad: 200 kr / vecka (allt material ingår)