Namn: Åsa-Helena Bjärenäs

Ålder: 40 år

Bor: Malmö/Málaga

Utbildning: Kandidatexamen i spansk lingvistik 

 

Min relation till Spanien och det spanska språket sträcker sig 10 år tillbaka i tiden, då min syster flyttade till Málaga och jag därför började plugga spanska på ABF. Istället för att ta kvällsstudierna för vad dom var så satsade jag allt och började redan från början att, som jag säger, leva språket. Jag lyssnade på musik (från Spanien), såg på film (allt av Almodóvar), läste böcker (Murakami) och tidningar (som t.ex. el País). Sommaren därpå åkte jag till Málaga för att ta språket vidare till en högre nivå på en av de populära språkskolorna, och även för att hänga med min syster såklart. Här bodde jag tillsammans med en kille från Jaén vars engelska var ganska bristfällig och jag tvingades således att kommunicera uteslutande på spanska. Efter en månad av dagliga studier och spanskt samboliv hade min spanska fått en skjuts i raketfart. Därefter åkte jag tillbaka till skolan under enmånadersperioder vid totalt 5 olika tillfällen fram till sommaren 2014, då jag tentade av spanska vid komvux för att på så vis få högskolebehörighet. På hösten samma år började jag plugga spanska på distans vid högskolan i Dalarna.

Sedan 2017 åker jag regelbundet, både vår och höst, till Málaga. Oftast två månader i stöten. Jag jobbar då på distans med strandpromenaden som kontor och har en otroligt njutbar vardag därnere. 

Kort och gott: Jag gick från att ta en kvällskurs på ABF till att hitta min stora passion i livet. Under resans gång har jag peppats och inspirerats av många olika männsikor vilka fått mig att hela tiden vilja utveckla språket ytterligare. Min förhoppning är nu att få dela med mig av min passion och att kunna skänka dig samma glädje.